Zanimljivosti i savjeti vezani uz prehranu
Centar zdravlja i ljepote
Blog
subota, prosinac 13, 2008
Ananas


Danas je ananas na široko poznata biljaka, no on je prvotno uspijevao sam u Južnoj Americi, u Brazilu i Paragvaju. Južnoamerički Indijanci su ga nazivali Anananas Cosmosus što znači odlično mirisno voće. Ananas se proširio u Meksiko, Puerto Rico, na Havaje, Filipine, Tajland, Afriku i Australiju odnosno na gotovo sve zemlje u kojima čitavu godinu sja sunce i padaju tropske kiše. Najveći proizvođači ananasa danas su Tajland, Filipini i Brazli.

Plod ananasa je specifičan zbog ljuskaste površine, a plod može narasti do mase tri kilograma. Žuto meso ploda ima prepoznatiljiv aromatičan okus,pa se iz tih razloga koristi za dekoraciju i aromatizaciju. Ananas sadrži sve vitamine no u najvećoj količini vitamine C, B, i A,a kad je riječ o mineralima i elementima u tragovima u ananasu ih ima 16: kalij, kalcij, fosfor, jod, magnezij i dr.

Ono što ananas čini jednim od najboljih prirodnih ljekovitih sredstava je izuzetno visok udio bromelina. Bromelin je tzv. čudotovorni enzim, a sastoji se točnije od tri enzima koji djeluju na razgradnju bjelančevina u tijelu, tako da ananas možemo ubrojiti u najvažnije saveznike kod probave bjelančevina. Uz ovo bromelin posjeduje još neka pozitivna svojstva: sprječava zgrušavanje krvi i na taj način poboljšava prokrvljenost, snižava krvni tlak i doprinosi razgradnji nakupina na unutarnjim stijenkama žila. Bromelin djeluje i na ublažavanje upala te djeluje opuštajuće na mišiće, sprječeva lokalne mišićne grčeve, kao što su primjerice menstrulani grčevi. Bromelin se može pronaći i kako nadopuna prehrani u obliku kapsula.

Ananas nam je dobar suradnik u očuvanju zdravlja, jer uz sve navedeno, ima i diuretička svojstva, služi za poticanje apetita, jačanje probave, sprječavanje proljeva, uništava crijevne nametnike, pomaže kod tegoba sunčanice. Kada je riječ o hiperpigmetacijama kože koje su uzrokovane starenjem (staračke pjege) bromelin opet djeluje kao naš saveznik. Kako bromelin prodire kroz kožu i može izblijediti pigment hiperpigmenatcija (staračke pjege). Jastučić vate natopljen sokom od ananasa položimo na hiperpigmetacije na gornjoj strani dlanova i one blijede ili potpuno nestaju. Sok ananasa se koristio kod povišene temperature i tegoba morske bolesti. U karipskim zemljama ananas je cijenjeni afrodizijak.

Nezreli plodovi ananasa su dosta kiseli, sadrže izuzetno veliku količinu kiseline, pa bi ih trebali izbjegavati ljudi s upalama želučane sluznice, čirom na želucu ili dvanaesniku. Za takve ljude je preporučljivo da izbjegavaju i zrele manje slatke plodove. Velika količina kiseline prisutne u nezrelim plodovima može oštetiti i zube. Ananas i sok ananasa nisu preporučljivi ni za vrijeme trudnoće.

Pri kupnji ananasa treba kupovati samo zrele plodove, a njih ćete prepoznati po tvrdim izboćenim ljuskama koje će se lako otrgnuti. Što je plod tamniji to je bolje kvalitete. Plod ananasa je vrlo osjetljiv i ne smije se držati u hladnjaku.Konzervirani ananas je izgubi i do 60% vitamina, a konzerviranjem se i molekule bromelina razgrađuju.


Piše: Aleksandra Žigić, dipl. ing. nutricionist

centarzdravlja @ 22:32 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Prijatelji
Brojač posjeta
11687
Index.hr
Nema zapisa.